Vuokra-auto ja polttoainesäännöt

Kun vuokra-auto täytyy palauttaa, saattaa käydä niin, että aika onkin yhtäkkiä käymässä vähiin. Siinä vaiheessa herää usein kysymys, että täytyykö auto tankata ennen sen palauttamista. Vastaus riippuu yleensä monista seikoista. Tärkein tekijä on se, mitä vuokraamon kanssa on sovittu autoa varatessa tai sitä noutaessa. Lisäksi vaatimukset vaihtelevat eri maiden ja vuokraamoiden välillä. Me olemme tehneet yhteenvedon yleisimmistä sopimusvaihtoehdoista. Tämä yhteenveto on suuntaa antava, joten sopimusehdot kannattaa lukea huolellisesti ennen auton vuokraamista.

Vuokra-auto täydellä tankilla

Monille kätevintä on se, että auto toimitetaan ja palautetaan polttoainetankki täynnä. Kun auto palautetaan tankki täynnä, vältetään vuokraamon perimät, tankkaamisesta aiheutuvat lisämaksut. Jos on sovittu, että auto palautetaan täydellä tankilla, tulee tämä muistaa ennen palautuspisteeseen saapumista. Monet yritykset perivät huomattavat maksut sopimuksen rikkomisesta. Nämä kustannukset on helppo välttää, ja siksi niiden maksaminen voi olla ärsyttävää.

Maksa yhdestä tankillisesta

Tässä vaihtoehdossa maksetaan varausvaiheessa sekä autosta että täydestä tankista eli auton vuokrahinnan lisäksi samanaikaisesti maksetaan myös polttoaineesta. Tämä mahdollistaa sen, että autoa palauttaessa ei ole merkitystä, kuinka paljon polttoainetta tankissa on jäljellä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto heille, jotka tietävät suurin piirtein, kuinka kauas he aikovat ajaa ja arvioivat yhden tankillisen polttoainetta olevan riittävästi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että tankkiin kenties jäänyttä polttoainetta ei välttämättä hyvitetä. Jos polttoaineesta on käytetty vain puolet, on se todennäköisesti ollut huono vaihtoehto.

Palauta auto sellaisenaan

Kolmas vaihtoehto on noutaa auto tankki täynnä ja palauttaa se vajaalla tankilla. Yleensä vuokraamo veloittaa auton tankkaamisesta palvelumaksun. Tämä kuitenkin voi olla hyvä vaihtoehto, jos autoa käytetään vain lyhyitä matkoja varten. Kun auto noudetaan polttoainetankki täynnä ja palautetaan vajaana, maksetaan polttoaineesta vain toteutuneen kulutuksen mukaan. Lopulliseen hintaan toki lisätään yllä mainittu palvelumaksu.

Eri maissa on eri käytännöt

Se, mikä mainituista vaihtoehdoista on suosituin, vaihtelee sekä yritysten että maiden välillä. Yleensä sopimuksissa on jonkin verran joustavuutta, mutta jotkut autonvuokraamot ovat tietyissä vaihtoehdoissa tiukempia kuin toisissa. Pääsääntö on se, jos auton tankki on noudettaessa täynnä, tulee sen olla täynnä myös palautusvaiheessa. Sopimusehdot kannattaa lukea huolellisesti välttääkseen yllättävät lisäkulut vuokrauksen päätyttyä.

Erilaiset polttoainetyypit

Jos autoon täytyy tankata lisää polttoainetta vuokra-ajan aikana tai juuri ennen auton palauttamista, on tärkeää käyttää juuri oikeanlaista polttoainetta. Autoa noudettaessa kannattaakin varmistaa työntekijältä, mikä polttoaine käy kyseiseen autoon ja tarkistaa, että tieto on mainittu myös sopimuksessa tai muussa sen mukana tulevassa asiakirjassa. Tällä tavoin voidaan estää virheen tapahtuminen eli väärän polttoaineen tankkaaminen. Jos omassa autossa on tottunut käyttämään tiettyä polttoainetta, voi automaattisesti tankata samaa myös vuokra-autoon. Ihmiset toimivat tällaisissa tilanteissa toisinaan auto-ohjauksella. Jos käy niin, että autoon on tankattu väärää polttoainetta, voi se aiheuttaa suuria ongelmia.